Modern ház (fszt)

design: Ficsura Anna - látványtervek: Katona Zoltán

Egyszerű kis lakás, amely mégis eredeti otthon

Megbízóim az építkezés ideális szakaszában kerestek meg, amikor az új házuk alapja elkészült. Modern, letisztult otthont álmodtak meg maguknak. Minőségi anyagokat szerettek volna beépíteni és elsősorban kereskedelemben kapható bútorokkal gondolták berendezni az épületet. Aggodalmuk volt, hogy nagy házukból átköltözve ebbe a jóval kisebb, 47m2-es (fszt) alapterületűbe, hogyan lesz helye mindennek. Ezen szempontok figyelembevételével történt a dizájn. Az építészt dícsérik az átgondoltan tervezett térkapcsolatok. Néhány apró alaprajzi változtatást tettünk, így alakult ki ez az időtálló, letisztult enteriőr.

Nem raktunk ajtót az előtér/nappali közé, valamint emeltük a falnyílás magasságát a kedvezőbb térkihasználás miatt. A bejárati ajtó mögötti teljes falszakasz tükörajtós gardróbszekrényeket rejt. Jó példája annak, hogy a tükör optikailag megsokszorozza a látványt, fényes felülete pedig légiességet sugároz.

Az eredeti alaprajzon - konyhába nyíló ajtóval - kamra szerepelt a lépcső alatt. Ám a maximális helykihasználás folytán a beépíthető konyhagépeknek, szekrényeknek használtuk fel ezt a falat. Fehér színt kaptak a magasszekrényeket, hogy ezzel szinte észrevétlenek maradjanak. Csakúgy, mint a velük szemközti falon a felsőszekrények. Az alsószekrények frontja tölgy színű (IKEA elemek). A páraelszívó szemet gyönyörködtető design darab. A rejtett led világítást a munkapult, valamint - dekorációként - a lábazat megvilágítására használtuk. A márvány örök divat, minden térben hódit, ezt bizonyítva hátfalként és konyhapultként alkalmaztuk. Ergonomikus, kompakt konyha született, ahol öröm lesz a munka.

Falban futó, acél keretes üveg tolóajtó került a konyhára. Kis helyigényű, látványos eleme a lakásnak. Elválasztja, de nem szigeteli el a konyhát a nappali-étkező egységétől, ezzel tágas érzetet kelt. Az óriási üvegfelületeken két irányból árad a természetes fény, mely bevilágítja az egész teret, így nagyobbnak láttatja azt. A több funkciós légteret kényelmes, arányos méretű bútorokkal rendeztük be. Kiegészítő fűtésként egy mutatós kandallókályha is helyet kapott. A tökéletesebb helykihasználás okán szintén nem került ajtó az előtérre, melyből a háló-, fürdőszoba, wc nyílik.

A kis füdőszoba nagytáblás, nemes megjelenésű, márványhatású gres falburkolatot kapott. A szoba egyik teljes oldala méretes walk-in zuhanyzó, a helyiség másik oldala mosdópult. A mosdó mögötti hatalmas, padlótól-plafonig érő tükör szintén tágítja a teret, valamint reflektál a fürdőszoba hosszúkás ablakára. A modern led világítás tovább erősíti a szoba elegáns benyomását.

A hálószobában az ajtó nyitási irányát megfordítottuk, ezzel a módosítással körbejárható lett az ágy. Az ággyal szemközti teljes falon gardróbszekrények sorakoznak. A padló gyönyörű tölgyfa. A puha textilek, függönyök változatos textúrája és korlátozott színhasználata teszi izgalmassá a szobát.

WC: a házban használt színek, anyagok ebben az apró, de nem mellékes helyiségben is visszaköszönnek. A beépített wc tartály fölé beépített szekrény került. Látványos, egyedi megoldás a függőleges irányban alkalmazott tölgy falfülke, melyet hangulatos, rejtett led világítással emeltünk ki.

Összességében a semleges színek - fehér és szürke, melegítve némi fával -, az egységes burkolatok, a beépített tárolók használata mind segítik a rendezett, tágas hatás elérését. Világítástervezésnél szintén a kevesebb több elvét követtem: sülyesztett illetve egyszerű fehér – ám annál elegánsabb – spot lámpákat választottunk, amik szintén jól integrálódnak a térbe. A kiegészítők számának minimalizálása, a felesleges ajtók megszüntetése, az ablakok mentesítése a súlyos függönyöktől, az óriás tükrök megjelenítése varázsolta igazán szellőssé és stílusossá ezt a kortárs kis lakást. Köszönöm a bizalmat és boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek a nagyszerű projektnek! 🙂