Studiólakás

design: Ficsura Anna - látványtervek: Katona Zoltán

A kevesebb több - mini studiólakás egy fiatalember számára

Mindössze 19 négyzetméter állt rendelkezésre a konyha, az étkező, a nappali, a háló és a fürdőszoba kialakítására. A szükségből próbáltunk erényt csinálni: a kis alapterületet kellett minél ötletesebben, praktikusabban megtervezni, a lehető legtöbb tároló beépítésével és maximális térkihasználással megvalósítani.

A konyhabútor első, magas eleme az előszoba szekrény. A teljes konyhafelszerelésen és tárolókon túl magában rejti még a mosó+szárítógépet és a kazánt. A konyhai munkához a bárasztal felületét is igénybe tudják venni. Így az asztal többfunkciós lehet, az étkezésen túl akár még dolgozóként is működhet.

A normál belmagasság nem tette lehetővé galéria kialakítását. Emiatt az alapterületet dobogó elhelyezésével tudtuk növelni, mely alól kihúzható a franciaágy. Az ágy felett teljes szélességben egy walk-in gardrób kapott helyet. Titkos ajtón keresztül lehet bejutni a gardróbszobába, ami csukott állapotban észrevétlen a polcos TV falon. A lépcsőfok szintén többfunkciós: levehető tetejű tároló, de lehet ülőke vagy éjjeliszekrény.

Ideális méretű kanapé teszi teljessé a nappalit komfortosságá, mely TV-nézésre és olvasásra is megfelelő. Mellé egy lerakóasztal került. A televízió kifordítható konzolos, így az ágyból is élvezhető.

Egy egész alakos tükör is helyet kapott az ablak és a bejárati ajtó közötti falszakaszon. Megvilágítása modern megjelenést kölcsönöz neki, de térrendező hatását is kamatoztatja az apró szobában.

A fürdőszobára dekoratív, homokfújt üvegajtó került. Itt is törekedtünk a rendezett tárolás kialakítására: a tükrök mögött beépített szekrények sorakoznak. A falra szerelt, lebegő hatású szaniterek illúziója légies eleganciát sugároz és nagyobbnak láttatja a helyiséget.

Az egyszerű, de annál látványosabb vonalfény világítást süllyesztett LED profilokkal oldottuk meg, melyek nem vesznek el helyet a térből.
Ezzel is igyekeztünk megőrizni a lakás tágas, szellős hatását.

Kortárs, időtlen anyagok használatával született ez a modern, funkcionális otthon!